A szürke dominanciás

Korlátozott háború – 1.

2016. november 22. 09:00 - Debreczeni József

„Kijött a fényre Simicska és csapata”, „Simicska csapata háborúba megy”, „Velük háborúzik Orbán”, „Vámpírok a napon” – efféle címekkel kommentálta a sajtó, hogy 2014. szeptember 19-én olyan seregszemlére került sor, amelyhez foghatót addig nem látott az ország. A Magyar Nemzet reprezentatív – az online kiadásban 12 színes fotóval kísért – tudósítást közölt a sárvári lovas centrum átadó ünnepségéről. A fotók közül négyen az a Simicska Lajos volt látható – nadrágtartóban, joviálisan mosolyogva –, akiről 15 éve nem készült hivatalos felvétel. Mellette (Nyerges Zsolton kívül) megjelentek mindazok, akik az államapparátusban, a cégekben, a médiában megmaradtak az ő hűségén…

Simicska Lajos tehát új imázst akart építeni. Többé nem az a háttérben bujkáló, sötét üzelmeket folytató maffiózó ő, akinek eddig hitték, hanem derék üzletember, akinek nincs takargatnivalója. Ellenben vannak barátai és van médiája. Az egykori „szürke dominanciás” kiszínesedett – de már nem volt uralmi pozícióban. Noha amit tett, az nem nélkülözte az új helyzethez igazodó racionalitást, sőt a bátorságot és a tartást, az egész mégis erőlködésnek tűnt. Simicska megpróbált erőt mutatni – de már gyengének tűnt. Két héttel később a Fidesz tarolt az önkormányzati választásokon, Orbán Viktor pedig hatalma csúcsán trónolt.

Aztán váratlan fordulat történt.

A 2014-ben három választási győzelemmel is megerősített, bevehetetlennek tűnő hatalmi sziklavár az év végére megrogyni látszott. Az internetadó kivetésének hírére október végén hatalmas tömegtüntetések törtek ki, amelyeken úgy szidalmazták Orbánt a szónokok, ahogy 2006-ban Gyurcsánnyal tették. „Orbán, takarodj!” – zengett esténként a híradókban. Kell-e mondani: a Hír TV mindig jelen volt. Természetesen helyszíni közvetítést adott arról is, ahogy a feldühödött fiatalok szaggatják le a Lendvay utcai Fidesz-székház redőnyeit.

A közvélemény-kutatások messzemenően tükrözték Orbán és a Fidesz megítélésének romlását. A három független intézet (Medián, Ipsos, Tárki) méréseinek átlagát tekintve a kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében novemberre 27 százalékra – tehát csaknem tíz ponttal – esett az októberi 36,7 százalékról. A miniszterelnök népszerűsége még nagyobbat zuhant. A Medián mérése szerint Orbán 16 százalékpontot veszített egyetlen hónap leforgása alatt, ami rekordot jelentett a hazai közvélemény-kutatások történetében: soha egyetlen kormányfő sem vesztett ennyit ilyen gyorsan, még Gyurcsány se 2006 őszén.

A hirtelen kirobbant dühös utcai tömegtüntetésekhez társult az úgynevezett kitiltási botrány. Az amerikai hivatalos szervek magyar állampolgárok – köztük állami tisztségviselők – beutazását tiltották meg az Egyesült Államokba, mert azok „korrupcióban voltak érintettek”. André Goodfriend amerikai ügyvivő hat kormány közeli személyről beszélt…

Vida Ildikó, a NAV elnöke november elején elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását. A botrány szövevényes szálait itt nincs terünk bogozgatni, de Vida vélt vagy valós szerepe kapcsán két mozzanatot érdemes megemlíteni. Az egyik Nyerges Zsolttal kötötte volna össze az adóhatóság elnökét a kitiltás kapcsán. Erről több lap beszámolt, mi az Origót idézzük: „egy hetek óta terjedő, az Origóhoz is több, egymástól független forrásból eljutott feltételezés… szerint Nyerges Zsolt az Egyesült Államokba próbált belépni és ehhez kitöltötte a… nyilatkozatot is, ahová beírta, nincs nála 10 ezer dollárt meghaladó készpénz. Az ellenőrzésnél azonban állítólag kiderült, hogy van. Az üzletembernél állítólag 2 milliárd forintnak megfelelő dollár lehetett, amelynek forrását úgy próbálhatta igazolni, hogy felhívta Vida Ildikó NAV-elnököt, és ezután három órával egy NAV-nyilatkozatot mutatott be az amerikai hatóságoknak, igazolva a pénz törvényes eredetét. Állítólag utóbb ezért korlátozták Vida Ildikó beutazását.”

 Nyerges a Közgép elnökeként kiadott nyilatkozatában kategorikusan tagadta a róla terjedő megalapozatlan híreszteléseket, miután korábban közölte: ő nincs a kitiltott magyarok listáján. Az ügyben az óta sem bukkant föl igazolható információ vagy bizonyíték. S ha belegondolunk, a fenti sztori azon a ponton el is veszti a valószerűségét, ahol az amerikai hatóságok egy magyar adóhivatali igazolásra elengedik a delikvenst. Hisz milyen alapon igazolhatná faxon vagy e-mailen Budapestről bárki, hogy az USA határán éppen lefülelt, aktatáskába dugott milliárdokhoz nem törvénytelenül jutott hozzá valaki? Egy ilyen igazolás ráadásul nem tehetné semmissé azt a súlyos cselekményt, hogy az illető hamisan nyilatkozott az amerikai hatóságoknak. Nem a nála lévő pénz eredetéről, hanem a mennyiségéről.

Az ügy másik érdekes mozzanata Vida Ildikó coming outja. A volt szakkollégista, aki 1998 óta Simicska egyik legfontosabb bizalmi emberének számított, 2014. november 15-én hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben bevallotta: ő is rajta van az Amerikából kitiltottak listáján, Noha Vida a korrupciós vádat alaptalannak és igaztalannak mondta, a magyar adóhatóság elnökeként tett vallomása súlyos árnyékot vetett a kormányzatra. Mert a kormány – élén a miniszterelnökkel – határozottan állította, hogy számára ismeretlenek a kitiltott személyek, így nem tud föllépni ellenük. Vida viszont most elmondta, hogy amikor értesült az őt érintő intézkedésről, azonnal értesítette erről a kormányt. Hetekkel ezelőtt. A megismételt kérdésre így válaszolt: „a kormány tudott arról, hogy mi történt”. A dolog úgy volt értelmezhető, hogy az adóhatóság elnöke továbbra is Simicskához és nem a kormányhoz lojális. És ha az előbbi azt kéri tőle, akkor hajlandó ártani az utóbbinak. „Anyatigris típus vagyok, és két családom van, az egyik a szűkebb családom, a másik maga a NAV. A végsőkig küzdeni fogok az igazunkért és soha nem adom fel. Egyszerűen nem tehetek mást.” Ezt olvasva az ember úgy érzi: Vida Ildikó szájával itt Simicska Lajos beszél.

Ezután következett a veszprémi időközi választás 2015 februárjában, ahol az EU-biztossá lett Navracsics Tibor gazdátlan mandátuma volt a tét – s vele a Fidesz kétharmados többségének megőrzése vagy elvesztése. És ekkor meghökkentő dolog történt: Simicska Lajos bejelentkezett a megüresedett veszprémi képviselői helyre. A Magyar Nemzet november 27-én két vezető anyagot hozott a címlapján. Fölül „Ringbe száll Simicska Lajos?” címmel közölték nevezett mosolygós, nadrágtartós portréja alatt, milyen terveket is forgat a fejében a laptulajdonos; alul „Jelentősen  gyengült a Fidesz” címmel a Tárki friss fölmérésének színes grafikonja volt látható. Bár Simicska később elállt a tervétől, nagy izgalmat kiváltó föllépése jelezte, hogy új szelek fújnak, megváltoztak a viszonyok. Orbán és a Fidesz zuhanása idején sokkal komolyabbnak tűnt ez a dolog, mint a két hónappal korábbi lovardai seregszemle…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szurkedominancias.blog.hu/api/trackback/id/tr7911985964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása